erro's blog

erro's blog

... vardag ... foto ... övergivet ... modellbilder ... Nikon ... Lightroom ... tips ...


#0018: Övergivet på semesterresan

Övergivet/förfalletPosted by Robert 2009-08-26 22:28:55
Eftersom sambon får titta på glas så får jag titta på ruiner... ibland kan man faktiskt göra detta på ett och samma ställe!

Det första glasbruk man stöter på norrifrån är Lindshammar. Och strax innan det hittar man dessutom Smultronstället, en övergiven restaurang. När det sen dessutom visar sig att Lindshammar har gått i konkurs så är ju två flugor slagna på smällen :-) Restaurang, glasbruk och disponentvilla... en rätt OK triss.

Inte långt därifrån finns Rosdala glasbruk. Faktiskt inte övergivet utan i drift, men med de gamla miljöerna intakta. Komplett med uthus fulla av gamla lampkupor:

Höjdpunkten på resan var nog Mastens festplats. Långt ut på landet och övergivet i ett underbart oförstört skick. En gång i tiden vallfärdade människor hit i tusental för att se Boppers, Svenne och Lotta, Pugh, Rockfolket, Björn Skifs m.fl. Nu är det bara tystnad och vajande gräs i vinden... och så alla autografer bakom stora scenen:

Är man i trakterna så är det värt att åka till bilskroten på Kyrkö mosse. 150 gamla bilvrak som för var dag blir allt mer ett med naturen. Åkes minne kommer att stå där i många år framöver... men tyvärr har alla emblem och skyltar stulits vid det här laget. Att folk inte kan låta saker vila i frid...

Väl i Kalmar, eller snarare på väg in i Kalmar, kan man beskåda resterna av Fanerduns enorma Kina/Sverige-satsning. Här skulle byggas mässhallar, köpcentra och bostäder. Allt som rörde Kina och Sverige skulle hända här vid Kalmars norra infart. Och nu... en halvfärdig övergiven byggarbetsplats. En försvunnen kinesisk ägare med miljonskulder, och ett företag som försattes i konkurs dagen innan jag var där. Stenen i tredje bilden känns som en gravsten:

Utanför Emmaboda står en betongfabrik som inte glädjer någon förutom såna som mig:

Och på hemresan längs E22 är det ju svårt att missa gamla Tjust motell. En gång i tiden en livfull plats med motell, restaurang och bensinmack. Numera verkar nån sorts företag som säljer skönhetsprodukter hålla till i delar av byggnaden.

Som ni ser så är min sambo ganska snäll också, som tålmodigt sitter och väntar medan jag springer runt på diverse obskyra ställen och fotograferar.

Kamerans räkneverk: fortfarande samma som igår
Just nu i högtalarna: tyst
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Robert 2009-08-28 18:28:09

Det gäller bara att ha ögonen med sig och ständigt speja efter tecknen på förfall... och så kan man speja lite på nätet också. Ibland är förfallet bebott så då får man backa.

Posted by k 2009-08-28 18:00:14

Hur hittar du alla "ställen". Har aldrig sett någon skylt med ÖVERGIVET.

Posted by Sambon 2009-08-27 17:31:41

Ja, det är ju ett givande och tagande så alla blir nöjda. Både glas och övergivet. När jag har tröttnat på "övergivet", kan vara intressant en stund, tar jag fram min mp3 och lyssnar och låter R fota tills han tröttnar.